Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Τηλεδιάσκεψη

Σχολικό έτος 2013-2014

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2013-2014 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ΣΤ' τάξης (τμήματα ΣΤ1 και ΣΤ2) του σχολείου μας με την ΣΤ΄ τάξη του 6ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μαλαξιανάκη Αθηνά,  ΠΕ19, Πληροφορικής

Ημερομηνία διεξαγωγής τηλεδιάσκεψης: 04/03/2014 και 19/03/2014

Οργάνωση της τάξης: Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου μας. Και τα δύο τμήματα της ΣΤ΄ τάξης ήταν στο εργαστήριο μιας και η αντίστοιχη τάξη του άλλου σχολείου αποτελείται από ένα τμήμα. Εκπρόσωποι κάθε τμήματος συνομίλησαν με το άλλο σχολείο. Οι υπόλοιποι μαθητές παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη μέσω βιντεοπροβολέα.

Υλικοτεχνική υποδομή: H τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου μας. Χρησιμοποιήθηκε φορητός υπολογιστής στον οποίο συνδέθηκαν κάμερα και ηχεία. Επίσης χρησιμοποιήθηκε βιντεοπροβολέας για να μπορούν οι μαθητές να παρακολουθήσουν την τηλεδιάσκεψη.

Λογισμικό: Skype

Περιγραφή: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, που κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 εορτάστηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2014, οι μαθητές κάθε τμήματος, ήρθαν σε επαφή με την έννοια του Διαδικτύου, τις δυνατότητές του, τις υπηρεσίες που μας προσφέρει, του κινδύνους που ενέχει και τους τρόπους με τους οποίους προστατευόμαστε από αυτούς.
Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής του 6ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, κ. Ξερουδάκη Γεώργιο, πραγματοποιήσαμε την πρώτη τηλεδιάσκεψη την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014. Έγινε γνωριμία των μαθητών των δύο σχολείων, ανταλλαγή ερωτήσεων καθώς και ανταλλαγή παιχνιδιών που είχαν δημιουργηθεί από τους μαθητές στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής. Το σχολείο μας έστειλε ένα διπλό παιχνίδι στο Scratch ενώ το άλλο σχολείο μας έστειλε ένα κουίζ ερωτήσεων στο MS Power Point. Το σημαντικό ήταν ότι τα παιχνίδια ήταν πρωτόγνωρα για το κάθε σχολείο που τα λάμβανε. Οι μαθητές του άλλου σχολείου δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με το Scratch, οι μαθητές του δικού μας σχολείου δεν είχαν δει έως τώρα κουίζ σε Power Point. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας σε δύο εβδομάδες.
Στη διάρκεια των δύο εβδομάδων, ασχοληθήκαμε με τα κουίζ που μας έστειλε το άλλο σχολείο. Εστιάσαμε τόσο στον τρόπο υλοποίησής τους όσο και στις απαντήσεις των ερωτήσεων.
Την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του σχολείου μας και του 6ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων. Οι μαθητές κάθε σχολείου σχολίασαν το παιχνίδι που τους είχε σταλεί, έγινε συζήτηση για τις σχολικές εορτές που αναλαμβάνει η τάξη τους και πως τις υλοποιούν, καθώς και για τις δραστηριότητες του κάθε σχολείου.

Αναστοχασμός: Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά σε όλη τη διαδικασία. Με πολύ ζήλο και ενθουσιασμό συμμετείχαν ενεργά, καθένας με το δικό του τρόπο, πριν, κατά τη διάρκεια και ενδιάμεσα των τηλεδιασκέψεων, που πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου